Arg, argare, argast......

Bilder ligger ute på Facebook om hur grisar har det på grisuppfödningsstationer eller vad man nu ska kalla dessa fruktansvärda tortyrställen för grisar. Bilden som jag sett är tagen i ett EU-land av en svensk bonde, antagligen på något studiebesök eller liknande. Suggor liggande ner i någon slags burar där de inte kan röra sig och griskultingarna diar suggan. Här ligger suggorna på rad i likadana burar. Sen gissar jag att de kanske kan få komma upp ibland för att få står upp lite och äta men fortfarande i en bur så trång att de inte kan röra sig. Ser ut som någon slags spilta fast slimmad och kroppsnära. Tight med andra ord. Att det är förbjudet att ha djur på det här sättet i Sverige vet vi ju. Här är det inte tillåtet att ha hund i bur till exempel och inte heller i löplina mer än en timme/dag och då under uppsikt. Hund får inte heller vara instängd i bilen mer än en timme cirka. Men kossor, grisar, kycklingar osv får man behandla precis hur som helst känns det som utanför Sveriges  gränser. Fast djuren i Sverige har det nog lite bättre än i många andra länder hoppas jag i alla fall men visst förekommer avarter även här. Kor som stått inne hela vintern kan knappast gå när de släpps ut. Dock tror jag inte heller att det här horribla sättet att behandla djur är tillåtet ens i EU.

Hört ikväll på TV från något kycklinguppfödarställe (intervju för någon pjäs man satt upp) att 100 000 kycklingar per dag slaktades där och den som blev intervjuad sa något i stil med ”massmord på löpande band ha ha ha)”. Köttindustrin är verkligen förhatlig och mycket av köttet från EU-länder exempelvis hamnar i våra köttdiskar. Billigt kött som förstås lockar konsumenter. Men snälla ni som köper det här köttet – tänk efter nu – det är ingen bra miljö för dessa djur och vad ger det för kött? För att inte bara tala om misshandeln/djurplågeriet men vad tror ni att detta kött innehåller? Antibiotika med mera gissar jag. För att inte tala om stressade grisar vilket ger ett dåligt kött. Om möjlighet finns så köp närproducerat där man kan se hur djuren har det. Om inte möjlighet finns till den typen av kötthandel så köp åtminstone svenskt kött. Låt bli det andra. Alla som ätit kött från glada grisar vet att det smakar f-n så mycket bättre är stressat kött. Även biffdjuren ska förstås ha det bra. Och lamm och kycklingar. Men det är tyvärr så i vår värld att det enda som gäller är pengar. Money, money money…. Hur kan man som köttproducent behandla djur så fruktansvärt illa? Övergår mitt förstånd! Inte heller acceptabelt att flå ormar levande L

Halalslakt borde heller inte få förekomma i mitt tycke. Vet inte om det är förbjudet i Sverige men det finns en film på FB om just den här typen av slakt och som jag inte har en aning om varifrån den kommer. Räcker med att titta på den en sekund sedan klarar man inte mer. Kosherslakt är lika lilla och utförs på liknande sätt. Slakten regleras i den muntliga traditionen som toran hänvisar till i Femte Mosebok 12:21 Men varför fortsätta med detta barbariska sätt att slakta djur?

Det här inlägget är förstås skrivet i affekt och jag har kontaktat Marit Paulsen, EU-tant-parlamentariker, angående den grymma hanteringen av grisar i EU-land. Men som en god vän till mig sa ”har hon några tänder kvar?”  och då menade han inte bildligt talat. Vet inte om hon kan bitas än men någonstans måste man börja. Efter alla hemskheter om hur vår mat hanteras så vill jag inte ha kött mer. Många är emot jakt på älg osv men de djuren behöver i allfall inte plågas innan de avlivas. Och enligt lag ska en eftersökshund finnas på plats inom två timmar om något djur skadeskjutits. Jag kan tänka mig att äta vilt ibland men annars blir det grönsaker, fisk och kanske också skaldjur. Ekologiska ägg från frigående höns – ja tack! Åt inte gris- och nötkött på 10 år tidigare och saknade det inte. Så nu är det dags att ta tag i det här igen. Och tänk på vad man vinner för hälsan ;) Speciellt här i Västernorrland – det sägs att vi är på väg att vara fetast i Sverige;(

Nästa inlägg blir förhoppningsvis roligare............................ och tack och lov att vin är frukt!

25 feb 2013