Den stora händelsen drar i gång - BJÖRNJAKTEN!

Björnjaktsdags i skogarna idag….

bjorntest.jpg

Japp så var det dags igen då för dagen D, den stora jakten som verkar bli populärare än älgjakten.  20 björnar får fällas i Västernorrland och det är många som vill vara med och dela på den kvoten. Jag är ju ingen jägare men har många jägare i min bekantskapskrets. En del som vill jaga björn och en del som inte vill det.  Jaktlag går samman och det organiseras storskalig björnjakt i våra skogar. Vet inte vad jag ska säga om att 100 man jagar en stackars björn. Samma som med den organiserade vargjakten. Med risk för att sticka ut hakan och få alla björnjägare att hata mig så måste jag säga att jag inte tycker att det här med organiserad jakt är något att gilla. Känns lite orättvis mot djuren på något sätt. För att använda ett finare ord så känns det för mig lite oetiskt faktiskt. Tycker nog att det här inte är jakt utan något helt annat.  Om nu en så stor mängd jägare, som jag hört att det ska vara jagandes björn därute i skogarna, så tycker jag nog att det måste vara livsfarligt också. Hur kan man hålla reda på varandra och vilken erfarenhet har dessa jägare av att jaga björn? Har hört att många som helt plötsligt ska jaga björn får björnfrossa när stor nalle visar sig och skjuter hej vilt. Och bara skadar björnen förstås. Skadeskjuten björn= livsfarlig och hur många bra eftersökshundar på björn finns det egentligen i jaktlagen? Enligt vad man hör så vimlar det av kanonbra björnhundar därute, men jag undrar jag. Hur har dessa hundar fått sin erfarenhet? Naturligtvis finns det bra björnhundar, inget snack om den saken och en del bra björnjägare med stor erfarenhet av björnjakt, men jag tror att de är ganska få och inte alls så många som det skryts om. Har björnjagandet blivit en machogrej? Det låter kanske lite häftigt att få säga att man ska på björnjakt och att man är björnjägare. Jag menar nu inte att vara elak mot alla de som vill jaga björn men frågar mig hur det egentligen blivit så här och hur verkligheten ser ut. Om jag skulle råka gå ut i skogen där det går omkring 100 jägare, visserligen på stora områden, och med laddade bössor så skulle jag nog vara mer rädd för jägarna än för björnen. Och en sak till som jag förstås sagt förut – jag ogillar verkligen bilder på skjutna djur med strskrattande jägare runt om bytet.  Bör man inte respektera djuret lite i alla fall och kan man kanske fota på annat sätt. Har faktiskt hört många som säger att ”min hund är godkänd i hägnet i Junsele”  eller har varit och testats där” så det är en bra björnhund. Men då glömmer man bort att det testet inte är för jakt utan för eftersök. Vill förstås inte vara en ”besserwisser ” men rätt ska vara rätt. Vill också säga att jag känner duktiga, seriösa jägare med duktiga hundar som jagar björn så ovanstående är bara lite tankar och förstås en del av hur jag tycker. Man måste ju inte vara jägare för att tycka. Och kom ihåg det bilden här visar:

190293-428866913815019-439992584-n.jpg

Så det var dagens långa inlägg om björnjakt det. Don´t shoot me ha ha.  Kantarellerna börjar komma i skogarna men ta på Bullet proof väst om ni ska ut i skogarna och pågår björnjakt så håll er borta. Funderar på om jag ska ta mig ut till en mark där det inte jagas och lägga spår åt lilla Svante. Får väl se vad det blir. Om jag lägger björnspår åt Shawna kanske det kommer en killbjörn som tror att spåret leder till en tjejbjörn ha ha ha ha . Bäst att ta med mobilen.

Hjortronsylten är nu i burkar och förpassad in i kylen. Gissa om jag blivit populär helt plötsligt. Måst evara sylten som drar.  Nåja jag delar gärna med mig . God blev den och det är ganska trevligt att se hur glada besökare blir när de föräras med en burk hjortronsylt.

På lördag är det Ridgebackträff arrangerad av SRRS Norra. Plats skidstadion i Töva. Kolla gärna in på www.srrsnorra.dinstudio.se och välkommen om du är med Ridgeback.  Ska bli roligt att åka dit med gammelmannen Chantos som säkerligen kommer att tycka att det är jättespännande. Det var länge sedan vi var på något sådant. Ser jag verkligen fram emot lördagen och hoppas på bra väder och att gamla Bettan lyder och inte jäklas med mig. Det är så roligt när det arrangeras något kul för hundar och hundägare. Hoppas bara att det blir välbesökt. Annars är det tråkigt när folk inte kommer när det äntligen arrangeras något. Många gnäller ofta över att inget görs men sedan när det väl görs något så kommer man inte.

Ha en bra dag i det vackra vädret och alla som blir lite putta  över mitt inlägg om den organiserade björnjakten – don´t be – smile ;)

21 aug 2013