Du är vad du äter!

Den ständigt återkommande diskussionen om vad vi stoppar i munnen.

Vi svenskar fnyser föraktfullt åt exempelvis fransmännens frukostar men sedan käkar vi Lätt & lagom på frukostmackan och dricker lättmjölk och tror att vi är nyttiga. Havregrynsgröt är kanske nyttigt men smakar papper och kräver sylt eller honung eller annat för att vara ätbart (min åsikt). Lätt & lagom borde vara förbjudet. Och varför dricka mjölk som behandlats så att vi måst tillsätta vitaminer för att den ska vara nyttig. Eller i alla fall så att vi ska tro att den är nyttig. Inte konstigt att LCHF har sådana framgångar i Sverige. Och en skrämmande liten del av befolkningen äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Beror det på vår ekonomi, knappast för skräpmaten är dyrare. Vi är noga med att våra husdjur får bra mat men vi själva stoppar i oss lite vad somhelst.

Vi fnyser också åt fransmannens vindrickande, men hur mycket vin konsumerar vi själva om vi slår ut det på ett år. Tillsammans med andra alkoholhaltiga drycker. Genomsnittsfransmannen har, läste jag idag, minskat sitt vindrickande till 50 l/år/person från någonstans runt 120 l/år/person. Det vore intressant att se vad svensken konsumerar.

Titeln på dagens inlägg ”Du är vad du äter” är inte bara titeln på en TV-show. Det är vår verklighet idag. Skrämmande siffror visar att Västernorrland leder ligan över fetast i landet just nu. Spegel, spegel på väggen där – säg vem som fetast i landet är. Svaret gillar vi nog inte. BMI- tester visar att Västernorrlänningarna inte bara har ett BMI som visar övervikt, utan tyvärr fetma. Vad är det då som gör att vi äter den mat vi äter? För förstås så är maten vi äter problemet. Och även det vi dricker till. Och vi äter för stora portioner. Snabbmat är av ondo om vi pratar feta hamburgare, French fries och Coca cola och varm korv . Om vi nöjde oss med hamburgaren skulle det förstås gå bättre. Och byta ut stripsen mot morötter eller äpple vilket går på Mac Donalds. Och hoppa över Colan, drick vatten. Naturligtvis kan man äta snabbmat ibland men inte hela tiden. Vad hette filmen om mannen som käkade Hamburgare i en längre tid? Jo så var det - Supersize me. Han mådde inte speciellt bra i slutet av filmen. Sen bidrar förstås vårt stressiga leverne till skräpmatsätandet. Vi har helt enkelt inte tid med matlagning. Vi sorterar liksom bort det momentet. Men frågan är om det är tiden som är för knapp eller om det helt enkelt är så att vi gör det lätt för oss. Sen finns det säkert snabbmat som är helt ok men ofta dras vi till hamburgerställena och kolhydratrik mat som ger oss hungerkänslor bara ett kort tag efter vi ätit den.

Vad ger vi då våra barn till frukost? Jag tror att många barn äter skräpfrukostar idag. Frukostar med flingor med hög sockerhalt och jag törs knappast nämna det här – O´boy till. Bara socker eller i varje fall nästa bara socker eller väldigt hög sockerhalt. Tror vi måste tänka om nu faktiskt. Sedan är vi trötta när vi kommer hem (helt naturligt efter långa dagar) och då är halvfabrikat lätta att ta till. I Sverige, om man läser innehållsförteckningen på matprodukter, så innehåller nästan allt socker. Till och med pålägget. Av vilken jäkla anledning då? Läste också någonstans att vi sätter i oss godis i enorma mängder. Godiset och halvfabrikaten och en massa annat vi stoppar i oss innehåller sådant som är onyttigt för kroppen. Och leder till sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer ibland och säkert en hel del annat. Bort med alla E-nummer bort!

Att lägga på sig ett kilo/år går fort och man märker det knappast. Men efter 20 år så har man 20 extrakilon att bära på. Att bli av med dessa 20 kilon är inte lika lätt som att lägga på sig den vikten. Vi rör inte heller på oss som vi borde i förhållande till de kalorier vi stoppar i oss och så äter vi portioner stora nog för en person som jobbar hela dagen i skogen. Naturligtvis måste man ibland få äta det man gillar, även om det är skräp. Det gör vi alla ibland men simma lugnt bland skräpmaten, tänk på resultatet!.

Pekpinnar, nej då bara ett kallt konstaterande. Jag är absolut ingen matexpert, men har funderat kring det här efter att jag hörde på P4 om resultatet av vårt ätande. Ofta vet vi alla vari felet ligger men ignorerar det.

Skjut mig inte nu – man får faktiskt tycka och fundera över hur verkligheten ser ut!

4 mar 2013