Försöker komma igång med Bloggen igen........

Februari är snart passerad och man kan börja hoppas på våren igen. Just nu så visar solen sig från sin bästa sida och det är +5 grader. Kanske lite fel temperatur för att vara i februari men jag gillar det. Inte för att jag tror att vintern är slut än men lite värme i februari skadar inte. För mig så betyder det att vintern omedelbart känns kortare även om kylan och snöandet kommer tillbaka. Dagarna är redan längre ochdet är alldeles fantastiskt att vakna vid 07.00-tiden på morgonen och det är ljust ute. Samma sak gäller eftermiddagarna då det fortfarande är just runt 17.00.  Nu kan man också gå i sktoerspåren med hundarna och här i Viksjö finns en del fantastiska spår som tar runt en timme eller mer att gå. Känns lite som att vara i fjällen faktiskt. Man kanske skulle bjuda in Moderatledaren och lura henne att vi är i fjällen ha ha ha. Kan hon tro att Falun ligger i fjällen så kan hon väl tro att Viksjö också gör det.  Nåja man blir glad när solen skiner eller hur.......?

I övrigt så längtar jag och dogsen till barmark och det härliga med att vara ute i skogen och spåra. Chantos som går på sitt 11 år är fortfarande "still going strong" och gillar fortfarande att vara ute och springa i skog och mark. Hänger md på våra långpromenader utan svårigheter. Trots att han är en stor (69 sm hög) hund och väger sådär en 53 kilo så har han inga större krämpor. Lite stel på morgonen och ligger gärna kvar och drar sig när Plottis och jag går ut. Men sen vill han ut. Han är lite smart den killen och vet att Plottis inte alltid äter upp sin mat och att matte glömmer ställa undan den. Så hans "ligga kvar och dra sig" har en annan betydelse också. Stick matte så jag kan äta upp Shawnas matrester . Cool kille det här.

Shawna är mer intresserad av att komma ut och kolla om det finns några katter utanför. För katter finns det gott om här. För tre dagar sedan lyckades hon nästan ta en. Katten satt i ett hörn på uteplatsen så jag såg den inte men det gjorde hon. katten blev rädd och sprang i fel riktning när vi kom så den spran precis framför nosen på Plottis. Fick hålla i för allt jag var värd. Hon har ett utpräglat katthat den hunden.

På agendan i vår för Plottis står Björnhundstest på permobjörn i Stavre den 3:e maj. Härligt att det är så nära att ta sig dit. Testet utförs i Jägarförbundets regi, jaktkrets Timrå. Ralph Persson från Ljusdal kommer med sin fina permobjörn. Ralph är godkänd domare för dessa tester och om hunden blir godkänd så finns möjlighet att försäkra upp hundens livbelopp. Kan ju vara en fantastisk fördel om man ska ut i björnskogen sedan, på riktigt. Hur som helst så är det i allafall ett bra test för jakthundar vad man än ska göra med hunden vad gäller jakt, spår. Väldigt autentiskt test ska det också vara. Jag ser verkligen fram emot det. Ni som är intresserade - gå in på Jägareförbundets sida http://krets.jagareforbundet.se/timra/permobjornstest/   och anmäl.

Shawna och jag har ju varit i Junsele både på spårkurs i björneftersök med test också på linbjörn. Resultat superbra. Sen var vi i Augusti förra året till Junsele för att släppa henne i hägnet i Junsele. Lyckades faktiskt komma fram på telefon och fick en tid efter ihärdig ringande. Två mobiltelefoner fick ringa och ringa och ringa. 

Hur det gick i hägnet - inget godkännande fick vi. Släppte fröken Plott som inte verkade få in björnarna i nosen. Gick runt och luktade på alla andra dofter som tidigare hundbeskare lämnat efter sig. Sen drog hon järnet fram till domaren som befann sig uppe i ett torn och skällde ut honom. Såna konstigheter som en man i torn ville hon inte acceptera utan att skälla lite. Sen åter till mig och sen tillbaka till tornet och domare. Precis som hon inte fattade att hon var lös och fick ge sig av. Då tänkte jag att jag bryter, hjälper och peppar henne så att det blir ett bra avslut. Sagt och gjort, går ner mot björnarna och då blir fart på fröken Plottis. Fram och tillbaka mot de 5! björnarna, sen till mig, så höll hon på ett tag, skällde och sprang efter kanten på stängslet där alla fem björnarna hade mat. Jag tyckte hon var riktigt duktig jag när hon fick stöd av mig. Plottarna är ju oftast inte ensamjägare även om det nu börjat komma den typen av Pottar också. Men Shawna skulle nog funka bra med en äldre duktig hund till att börja med. Att hon också drog ända fram till stänglset och en av björnarna och försökte nafsa henne i nosen som stack ut genom stängslet vet jag inte hur jag ska tolka ;) Men när hon väl fått upp farten ville hon inte sluta utan sprang ner igen gånger flera. Då var det helt plötsligt full speed ahead mot björnarna. Och förstås - då var tiden slut så bara att försöka kalla in henne och gå därifrån. 10 minuter går snabbt minst sagt. Det var sex hundar totalt, varav en Plott till - alla dessa jagande hundar - både på björn och viltsvin och en väldigt ung hund. Ingen fick godkänt. Bäst poäng fick en blandrashund, korsning Gråhund/Laika. Endast tre Plotthundar har blivit godkända över åren som de här testerna pågått. Tydligen är det Laika, Gråhund eller Jämthund man ska ha. Hur som helst det var det testet det. Inget jag känner för att göra om igen. Nu spårtränar vi på egen hand och sen får vi se vad det blir.

/1795530_4073725977611_1609471651_n.jpg

Ja det här var mitt Blogg inlägg efter en lång tids tystnad. Hoppas ni som vill orkar läsa. Återkommer förhoppningsvis inom kort.

20 feb 2015