Inte kul............

Jag har sagt det förut och säger det igen - inte kul att möta lösa hundar grrrr........... Idag gick jag och dogsen på promenad i skoterspåret. En fin promenad i solsken och det tog cirka 1,5 timmar. Dock fick jag förstås bli förbannad också. Varför förbannad? Jo vi följde skoterspåret som slutar vid Solbergsvägen (eller börjar, vet inte vilket) och till Solbergsvägen skulle jag ju. Någon annan väg av från skoterspåret gick inte att ta då det fortfarande är mycket snö på åkrarna. Och precis när vi gått uppför sista backen och hade 20 meter kvar till vägen så dök det upp en stor Rottweilertik. Väldigt stor Rottistik dessutom. När hunden som jag sett tidigare och vet att den är lite lagom sur på andra hundar, fick syn på oss så satte den förstås fart mot oss. Då upptäckte matten oss också, men för sent. Chantos och Shawna skällde båda, tiken vände en bit men tog sen fart igen mot oss. Hon siktade förstås på Shawna och såg riktigt elak ut och Shawna svarade naturligtvis upp. Hon har ju blivit påhoppade två gånger tidigare och väntar i nuläget inte på att få stryk. Inte vet jag vad som tog tikens matte så förbaskat lång tid att gå 10 meter, men det kändes som en evighet. Och då hände det fantastiska, just när jag gjorde mig beredd att dra till tiken - den kloka åldermannen Chantos blåste upp sig och han är ju stor utan att blåsa upp sig och ställde sig mellan tiken, mig och Shawna. Han morrade lite dovt och tiken blev så förvånad att hon stannade upp. Och då äntligen hade tikens matte lyckats ta sig de 10 metrarna fram till oss. Vilken jäkla prestation! Hon fick tag i Rottisen som morrade och var lite upphetsad. Rök förstås ur öronen på mig som vanligt men det syntes väl inte då jag hade mössa på mig. Inte så där helt enkelt att hålla i 80 kilo hund som är förbannade på en annan hund. Fick man sig ett träningspass igen. Bra för armmusklerna men skulle jag helst slippa. Skällde inte ut henne så där ordentligt som jag brukar göra när sådant här händer.

Tjejen flinande lite korkat och jag gissar att hon blev lite skraj. Hade kunnat bli dyrt för henne. Jag frågade förstås varför hon hade hunden lös, dels för att jaktlagen och lösa hundar nu gäller och hon har noll inkallning/lydnad på den hunden. Hennes svar blev så intelligent så jag blev glad ha ha "jag bor precis här i det blå huset och brukar aldrig möta någon här"! Jasså du sa jag då, men nu mötte du någon i allafall. Stolpskott där! Talade om för henne vad som gällde enligt lag och sa också till henne att mig kan hon möta fler gånger, så den hunden ska inte vara lös. Hon tog sin hund och gick vidare, fortfarande flinande dumt. Gissar att den fick vara lös igen så fort jag var utom synhåll. Undrar just om hon förstått allvaret i detta med att ha sin hund lös? Jag hade precis också mött ett gäng rådjur (sju stycken) så här finns gott om vilt och jag frågade henne också om hundens jaktlust. Svar: "Hon vill inte jaga, hon vill bara leka". Vilket säkerligen betyder att den hunden varit ute och "lekt" med rådjur tidigare. Om man vill ha sin hund lös så träna den ordentligt då, så att den är mentalt kopplad. Annars koppla för fasiken. Eller vänta tills i augusti eller gå någonstans där det inte finns vilt. Enerverande som bara den att folk inte fattar vad en hund lös kan ställa till med. Och en Rottweiler är en stor och stark hund som inte är att leka med även om den är snäll i vanliga fall.

Det här gäller enligt lag och jag ska lägga en kopia av detta i Rottweilerägarinnans brevlåda:

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.

21 mar 2013