Jamica - ONE LOVE! Jamaica - NO PROBLEM!

Väderrapport först -5,8 ute och + 19.1 inne, WOW. Man skulle kunna förledas tro att det är vår på ingång. Men nej, det blir kallare igen, var så säker.

Allt detta vädersnack beror förstås på att man nu, eller jag förstås, börjar längta bort. På något sätt så tänker jag bara värme, sol och gå barfota i vattenbrynet på en lång vit sandstrand. Det kan bli lite mycket vinter vilket det varit den här vintern. Och än är det mycket vinter kvar.

Hittade två böcker här idag som jag börjat läsa. Bok nummer ett är skriven av Michel Moore och heter ”Brev från en krigszon”. Boken är baserad på brev som soldater och anhöriga till soldater som krigat i Afghanistan och Irak skrivit till Michel Moore. Jag gillar Michel Moore, både hans böcker och hans filmer. Kanske ingen rolig och underhållande läsning den här boken men väl värd att läsa.

Bok nummer två då, är en bok som jag läst en gång tidigare. Men som det nu är med böcker så kan man om man läser dem ytterligare en gång hitta en del saker som missats. Gillar också den här boken som har ett sammetsliknande omslag,  så den är liksom lite mysig att hålla i. Boken nu då – jo den heter ”More Fire” och är skriven av Karolina Ramqvist (född 1976). Vad handlar den om? Med tanke på det här inläggets titel så utspelar den sig i min favoritö, Jamaica. Huvudpersonen i boken (gissar att det är författaren själv) har blivit kvar i en absurd känsla av frihet och tvång. Hon vet att hon är turist och hon vet att hennes frihet är lånad eller stulen. Men landet där slavhandeln en gång hade sitt starkaste fäste öppnar hennes ögon och hennes sinnen. Begäret att få veta och handla växer sig starkare. Hon måste leva sitt uppror. I en kärlekshistoria med en ung Jamaicansk man ställs allt på sin spets. More Fire är en berättelse om våld, sex och kärlek på gränsen mellan den första och den tredje världen. Det är en roman om längtan till något annat och om att vara eller inte vara fri, om att kunna eller inte kunna välja.

Boken är väldigt lättläst men jag är också kritisk till den, för som jag ser det, så visar den bara  en sida av Jamaica. Till den andra är författaren kritisk. Visserligen avbildar hon en sida som turister vanligtvis inte ser och jag tror att den ger en rättvis bild av den sidan, men till den andra sidan hon subjektiv. Nåja kul läsning!

Jag älskar Jamaica – en ö som dallar av erotik – det liksom finns i luften. Nu är det inte därför jag älskar ön men den är också vacker och människorna är härliga men förstås också ibland lite skrämmande för en nordbo. Marijunadoften ligger ofta tung i luften – bara att gå ut och andas ha ha ha. Detta trots att marijuana är förbjudet här hmmmm……… Fast det bryr sig inte Jamaicanen om verkar det som. Musik, det är musik vart man än går, reggae, Bob Marley är ju gud här. Jimmy Cliff och en massa andra som jag inte orkar skriva namnen på. Och sedan har vi exotiska Rastafaris. Vegetarianer som lever sitt eget liv och har sina ”dreads”. Lockarna symboliserar lejonets man och man har Hailee Selassi (stavas det så måste kolla?) som sin gud och Etiopien är drömlandet. Jamaica är Babylon. "By ther rivers of Babylon.........Många turistande damer åker hit för att fånga en Rastaman men där bet dom sig i svansen. En äkta Rastafari talar inte med vita kvinnor så det damerna får klorna i är en kopia. Språket då? De flesta pratar förstås engelska men sedan har man ett eget språk ”Patois” som är svårt att förstå. En blandning av lite av varje. Och fort går det. Låter så här Jamaican Patois, enjoy! Och var modig och res till Jamaica!  http://www.youtube.com/watch?v=meJEjXhVnrk eller så här http://www.youtube.com/watch?v=-HEBdBPMBR4

Läst i en undersökning att de lyckligaste människorna i den här världen hittar man på eller om man vill, i Jamaica! Gissa vilken placering Sverige kom på?

Jamaica – One LOVE!!!!!!!!!!!

11 feb 2013