Vilken lycka!

Lycka är att gå på morgonpromenad och komma hem med…………………………

En kasse full med kantareller, tjäderfilé och orrfilé. Vilka supermiddagar det ska bli. Måste bara gå in och kolla efter recept på dessa delikatesser. Kantarellerna har jag inget problem att tillaga men övriga delikatesser tillhör ju inte min vardagsmat så här behövs kunskap från andra. Bäst att inhandla lite rödtjut också för jag gissar att det är ett måste till de maträtter som förhoppningsvis ska stå på mitt matbord, kanske redan till kommande helg. Något att se fram emot. Eventuellt kanske någon hungrig och modig person vill komma och prova på min matlagning. Har nog aldrig tillagat ovanstående men jag har i alla fall ätit dessa delikatesser, dock tillagade av annan person än jag själv och väldigt gott. Ser det som en spännande utmaning. Måste säga att jag blev otroligt överraskad över denna present och väldigt glad. Får köpa två flaskor vin och ge den ena till den jag fick dessa fantastiska ingredienser av.

Lika glad blev jag också över att få veta att hjortronen är på gång om ett par veckor. Och kan man tänka sig – jag fick också veta var de finns och även var kantarellställena är. Inte dåligt det – en bra början på dagen.

Björn, eller rättare sagt spår efter björnar har setts i trakten. Det sägs att man sällan får de björnen men med min tur så står den säkert och flåsar mig i nacken när jag går i skogarna här omkring. Säkrast att lämna dogsen hemma om man ska ut i bär/svampskogen. Det som ofta gör att björnen blir irriterad och kanske anfaller är just hundar. Bikuporna som finns på olika ställen här är illa utsatta för Nalle Puhs härjningar. De bikupor som är närmast här har elstängsel runt sig. Man kanske ska ta bilen sen kväll eller tidig morgon och sätta sig med kameran och vänta vid bikuporna. Det vore ju superroligt att få en bild på Nalle, precis när han bereder sig på honungsfrukost exempelvis. Eller kvällshonung.

Eget foto av björnspår.

                               bjorn-001.jpg

Jakt är ett ämne som verkar engagera alla i den här byn. Eller i alla fall ett stort antal. Men mest älgjakt. Men kommer björnen i sikte vid pågående älgjakt och det finns björn kvar på björnkvoten så säger det nog pang.

Getingarna har gjort sitt intåg runt huset och både C och S försöker fånga dessa flygande elakingar vilket jag inte vill. Hundarna skvallrar ju att nu är det inkommande geting och då går jag förstås snabbt som attan på getingjakt, beredd att döda. Sen försöker man hålla hundarna borta från jakten. Men i och med att matte rusar runt som en galning och försöker hitta getingkräket, som alltid lyckas gömma sig någonstans, så blir det full fart förstås. Alla vill vara delaktiga. Men man vill inte ha en geting i halsen på en hund. Bromsen är också ilsken som bara den och när den väl sett sitt byte, det vill säga mig eller hundarna , så är det som om värsta Kamikazepiloterna anfaller. Och ger sig aldrig. Anfaller bara på nytt igen och igen och igen.  Spindeln som gjorde entré häromdagen, hängande i en tråd i fönstret, liksom bara firade ner sig, gick en snabb död till mötes. Har aldrig sett den sortens spindel tidigare och normalt dödarjag inte spindlar men den här var läskig. So bye bye spider.

Grannens alla 158 katter som springer lösa runt husen här verkar ha fått ungar (igen)! Som bekant så gör katter mer katter om de inte kastreras. Och katterna här är inte kastrerade. Och alla är släkt med varandra, katterna alltså, så inavelsgraden är nog rejält hög. Jag har ingenting emot katter, och de här är ganska skygga, men tycker synd om katter som inte tas om hand riktigt. Mat får de säkert av ägarna, men 331:an är ingen barnlek och sen ska utekatter avmaskas och kanske avlusas också. Och sedan har vi ju fästingar i markerna. Nåja när det blir för många av dessa rovdjur så blir det förstås fällor utsatta och sedan avlivning. Tråkigt men så blir det när ägarna inte tar ansvar för sina katter.

                            ram-031.jpg

Bilden: Privat katt. Välskött, välmående katt, som en katt ska vara

Viksjö kyrka har öppet som vägkyrka nu i två veckor. Jobbade där igår och det är öppet mellan 11 – 16.00. Loppis och fika i församlingsgården och sedan 13.00 - 13.15 andaktsstund och visning av kyrkan för den som vill. Fika 25 kronor och då ingår gott hembakat bröd, flera sorter. En liten loppis finns också med priser mellan 1 – 20 kronor. En hel del fynd faktiskt. Själv köpte jag en helt ny oanvänd höstjacka, typ rutig duffel och supermoderna om man kollar höstmodet. För 10 kronor. Känner hon som skänkt jackan så därför tyckte jag att det var ok att köpa den. Så kom och fynda och fika! Mycket trevligt ;)

Nu lunch och sedan långpromenad. Kanske går jag och kollar in hjortronblommorna. Bara för att glädjas åt de bär som förhoppningsvis kommer.

2 jul 2013