Men hallå stäng av kylan........

Man kan ju undra om människor verkligen ska bo så här i kyla. Vaknade i morse av att det var minus 26.5 ute. Vid köksbordet 17.6. Så frukosten intogs iförd Helly Hansen och lite andra varma kläder också. Mitt knep är att tända värmeljus och när termometern visar en grad plus på 17.6 = 18.6 så tror jag att det faktiskt är varmt inne. Nu är det bara i köket jag har kallt och anledningen till det är att jag vägrar sätta på elementet i köket. Elmätaren blinkar inte längre när det är så här förbaskat kallt - den har ett fast ljussken. Så snål som jag är så tar jag istället fram Helly Hansen som jag fått i present av god vän sedan jag flyttat hit. Och mina vänner, man vänjer sig vid att det inte är så varmt inne. När jag kommer hem till någon som har 23 grader inne så håller jag på att flyta bort. Nåja tur till Härnösand i morse för lite mathandlande. Lika tråkigt att handla mat för jag har ingen fantasi vad gäller matlagning. Visserligen svämmar Internet, tidningar osv över av recept och kokböcker finns det hur många som helst. Men trots det - ingen fantasi. Så nu kokar jag vegetarisk ärtsoppa. Den går väl att äta fastän det inte är torsdag. Undrar varifrån den seden kommer att ärtsoppa ska ätas på just torsdagar. Ingen punsch hemma tyvärr. Trist för det hade ju verkligen gjort soppan festligare. Får väl se till att inhandla punsch till nästa gång soppan ska ätas. Kanske det går lika bra med ett glas av Per Morbergs vita. Det går att testa och jag tror nog att det funkar.

När vi kom hem från Härna så ringde en god vän/jägare och berättade att ett lodjur spatserade omkring i närheten av hans hus. Shawna och jag tog oss dit, hittade spåret och hon fick spåra. Gick som på räls det men sedan gick spåret ner i en nipa. En väldigt brant nipa så jag vågade inte ta mig ner där. Ner hade jag nog kommit men inte upp igen. Shawna blev sur förtås. Hon var ju taggad till tusen och kunde inte förstå varför hon inte fick fortsätta. Nåja nästa gång så. Nu börjar väl lodjursjakten snart men jag kan inte gilla att man jagar dessa fantastiskt vackra och skygga djur. Gör inget ont heller gissar jag. Tar nog mest ett eller ett par rådjur. Ibland så känns det som jagandet gått lite snett. Allt ska skjutas. Nu är jag inte emot jakt i sig men tycker att lodjuren ska får vara ifred. 

Chantosgubben är så glad att han slipper gå ut. Jättesur blev han i morse då jag tvingade ut honom klockan 0830. Jag skulle ju åka och handla så hundarna måste rastas först. Dubbla täcken på och motvilligt gick han med. Fick dra ut honom ur huset. Shawna studsar ut som en gummiboll. Där är det skillnad minsann. Själv fryser jag inte när jag går på hundpromenad. Har ordentligt med kläder på mig så jag gissar att folk i byn ser en orange Michelingumma med två Michelinhundar. Väl påpålsade.

Nu tror jag att jag tar och höjer temperaturen på värmepumpen. 20 grader istället för 19. Låter det lite? Ha ha jag bor i ett litet hus. 55 kvm, rött med vita knutar. 

Ja då var det väl dags för kvällens höjdarmåltid. Ärtsoppa utan punsch. Tar väl ett glas vin till då. Och börjar gruva mig för kvällsprommisen.

Funderar starkt på att spendera nästa vinter i varmare trakter som exempelvis södra Frankrike.

 

 

24 jan 2014