Otroligt horribelt!

Svårt att förstå!!

Ibland kan det vara bra att inte ha mer än de gratis TV-kanalerna att titta på. Annars tittar man kanske inte i första hand på program på exempelvis SVT1. Finns kanske alltid någon serie eller annat som drar istället. Så igår kväll satt jag efter att ha tittat på”Mot alla Odds och sedan nyheterna så blev jag kvar vid TV´n för ett program som hette ”Under the same sun” (tror det hette så). Ett program om albinos i Tanzania och hur hemskt deras liv är. Inte nog med att det ha problem med sin hud och sina ögon (de flesta ser väldigt dåligt). Vistas de i solen få de ofta hudcancer. I allfall så började jag titta på programmet och blev väldigt illa berörd över hur dessa människor har det i Tanzania och kanske även i andra delar av Afrika. Dock ska enligt Wikipedia, Tanzania har störst antal albinos i Afrika.

 

Vad var det nu då som var så hemskt? Jo om dessa barn inte dödas vid födseln så finns det ett pris på deras huvuden. Medicinmännen köper hud, kroppsdelar från albinos och därför mördas dessa stackars människor i stor utsträckning.  Medicinmännen gör sedan diverse saker med kroppsdelarna och lovar att den som köper vad det nu är som produceras , eller kommer med delarna från en albino, ska bli rik som ett troll. Så fattiga människor i ett land där häxkonst har ett starkt fäste lockas förstås att döda albinos. Tanzanias regering har också varit dålig på att ta fast och fälla dessa mördare. Värst är det förstås på landsbygden.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_people_with_albinism

 

Programmet handlade om en man som reste runt på landsbygden för att prata om albinism och hur han hade det. Hjälpte också en kille att få komma till en vanlig skola. Dessa stackars människor är ofta utestängda från vanliga skolor och får gå i speciella skolor för albinos. Där lever de instängda bakom murar och bevakas av polis och militär för att inte mördas. En flicka som intervjuades i filmen berättade att flera män trängt in i huset där hon bodde med sin mamma. De misshandlade mamman och flickan och sedan högg de av flickans arm. Tydligen låg flickans pappa bakom det hela.

 

Albinos anses också ofta vara djävulen personifierad då vita människor är djävulen.

 

Hur som helst så var filmen otroligt stark och välgjord och jag kunde inte sluta titta. Nu har väl mördandet av albinos minskat i Tanzania då regeringen börjat ta tag i och döma dessa mördare. Men fortfarande är vägen lång. Personligen skulle jag gärna åka till Tanzania, ett av de länder i Afrika som jag skulle kunna tänka mig besöka. Kanske träffa Natasha Illum Berg som jag gillar framförallthenens böcker. Ett annat är Namibia. Har varit i Gambia (1974) och Senegal men inget av dessa länder imponerade på mig så mycket att jag skulle vilja åka tillbaka. Nu skulle man väl inte våga åka till Gambia med tanke på alla de kvinnor som åker dit för att få en ung Gambian på kroken. Skulle nog inte kunna hålla tyst till dessa kvinnor. Visserligen är det ingen skillnad mot männen som i övre åldrar drar till Thailand för att hitta en Thailändska men som kvinna så skäms jag lite över deras beteende. Inte männens beteende, det bryr jag mig inte om även om jag tycker si eller så, men kvinnornas beteende skäms jag lite över. Dumt förstås men kan inte låta bli. Såg för ett tag sedan ett reportage om tre finska systrar cirka 70+ eller mer med gott ställt. Väldigt bra reportage men hur kan dessa kvinnor, som förstås vet att de blir lurade av sina toyboys, ställa upp på att bli plockade på pengar och försörja hela toyboyens Gambianska familj, inklusive fru. Jag fattar nada. Har jag fördomar – japp så är det nog.

 

17 apr 2013