Skärtorsdag - alla häxors dag!

Ha ha ha, ja idag är det Skärtorsdag. Den dag då häxornam enligt gammal folktro, begav sig till Blåkulla för att ha lite hanky-panky med Mr Hinhåle himself. Läser man på Wikipedia om hur det här skas ha gått till så är det lite svårt att förstå att ens en häxa ville åka dit. Inte speciellt kul där inte. Och så fanns det förstås inga turbokvastar på den tiden. Blåkulla var egentligen en tysk ort vid namn Blocksberg och där sas det att han bodde, den fulingen. Häxor avrättades hej vilt och egentligen är det hemskt hur gammal folktro kunde vara så grym och korkad. Allt baserat på prästerskapets nycker och barns vittnesmål. Häxprocesserna pågick från slutet av 1400-talet till början av 1800-talet. Och häxorna avlivades på många olika sätt. Häxbränning av levande så kallade häxor på bål var avsett för de värsta häxorna.  Häxperioden i Sverige pågick som värst mellan 1580 - 1630 och under den tiden avrättades cirka 300 personer i Sverige. Den traditionella häxan i Europa var en fattig gammal kvinna. Även unga kvinnor, förmögna kvinnor och män kunde dock anklagas. Generellt var kvinnor i majoritet, men det fanns också nästan alltid en minoritet män i häxprocesserna. På Island och i Finland var rent av de flesta häxor män. I Ångermanland var man duktig på häxor minsann. Eller i allafall att elda upp dem. Man får nog uppskatta att leva idag och inte under häxprocessernas tidevarv. Vem vet hur det hade gått då? Kanske hade man fått stå först i kön häxa som man är. Det finns förstås de som kallar sig häxor och säger sig vara häxor idag. Men jag tror det är mer snälla häxor. Finns och/eller fanns det riktiga häxor? Vad nu det är? Som kunde trolla och sätta vårtor på näsorna på folk och sådär. Njaa jag är lite tveksam. Lite roligt faktiskt att idag svämmas FB över av alla kvinnor som laddar kvastarna, (me included) åker tillsammans till Blåkulla osv och visst är det gulligt att skämta om men tänk om det varit någon gång mellan 1580-1630. Aj aj aj då hade det kunnat bli varmt om tassarna. Men om nu häxorna varit riktiga elaka trollpackor så hade de väl kunna trolla lite på präserna och de som ville bränna dem på på. Då hade de ju klarat sig eller hur?

Och Skärtorsdagen är ju början på Påsken. En helg då vi köper mat för hela kompanin. Vi köper mest mat till påsken av alla helger. För att inte tala om allt godis vi stoppar i huvudet. Undrar hur många som egentligen har klart för sig varför vi egentligen firar påsk och bryr sig. Påsken är ju en kristen högtid men vem bryr sig egentligen? På påsk vill vi ha sol, bra med snö så vi kan åka skidor i fjällen och åka skoter sitta på isen och pimpla (i ordets rätta bemärkelse och inte bara fisk) och umgås i goda vänners lag. Gissar att svenska kyrkor är ganska tomma den här helgen. När jag var liten, och det var ju inte igår och inte i förgår heller så var det alltid dåligt väder på långfredagen. Av naturliga skäl då förstås sas det, eftersom Jesus korsfästes. Dagen var väldigt lång också, precis som namnet säger. Och inte fick man ha nåt kul heller. Allt var stängt. Och med allt så menar jag allt, ja förutom kyrkorna då förstås. Nu har detta ändrats men vem vet vädret kanske fortfarande är dåligt den dagen. Vi får se. Resterande påskdagar är dock roligare.

Tänkte imorse att om jag kliver upp tidigt och åker och handlar då är det inte så mycket folk ute. Vaknar av någon underlig anledning 06.30 varje dag. Måste vara ljuset. Nähä ni inte åldern! Men ack vad jag bedrog mig. Alla andra hade också samma tanke. Knökfullt minst sagt. Och attans vad folk är stressade. Det är nästan så att man får hjälp med att lägga upp varorna på bandet. Sedan idag har det varit kanonväder och hundarna och jag har varit på långpromenad och suttit ute i solen i ett par timmar. Shawna i långlina och hon har jobbigt med att kolla in alla som går förbi. Hon har tagit över Chantos vakt och han ligger och sover i bagageutrymmet på Volvon istället. Allt den biljäkeln duger till idag. Hundhus! Så om någon är intresserad av en "lite fix och gör det själv bil" billigt så bara att kontaka mig. Det går att fixa till jag lovar men jag är inte så mycket bilmekaniker jag. Så bara att hojta till.

TV-soffan ska intas snart nu. Jag njuter av att ha fler kanaler än gratiskanalerna så bäst att passa på. Fast först ut med hundarna och släppa in katterna. Det låter säkert roligt när jag står på bron och ropar på dem. Sita är det väl inte något konstig med men "rulla" låter lite suspekt. Historien bakom det berättar jag inte. Rådjuren som låg i solen i snön nere vid skoterspåret idag har dragit sig tillbaka in i skogen. Man riktigt ser hur de njuter av solen och den värme den för med sig.

Glad Påsk alla!!!!

 

28 mar 2013